RE: SHENFIELD CRICKET CLUB

OPINION

The Asset and Enterprise Committee of the Brentwood Borough Council considered, on the
27 March 2015, a report relating to the Courage Playing Fields in Shenfield and the use made
of them by the Shenfield Cricket Club. At the heart of the report lies the intention that the

use of the Playing Fields should be, as it may be called, regularised.

In order that such regularisation may be better effected, by agreement, as would be

sensible, it is as well to see the legal position as it bears on the Playing Fields.

By deed of gift made on 27 February 1950 Donors (who were members of the Courage
brewing family) wishing to make a free gift in order that land could be held as public open
space recreation grounds and playing fields, conveyed a little more than 13 acres of land in
Shenfield to the Urban District Council of Brentwood. That Council was the predecessor to
the (current) Brentwood Borough Council, who owe their existence to the Local

Government Act 1972.

The Urban District Council covenanted with the Donors, amongst other things, to allow
Shenfield Cricket Club to have the use of the cricket ground situate upon the property as
long as the Club remained in existence upon such reasonable terms as might from time to

time be agreed.

It is plain from the terms of the deed that the Cricket Club as such secured no interest in
the land or any particular rights over it. The preceding covenant was not with the Cricket
Club and the deed did not seek to give any interest to the Cricket Club. Further, the deed
makes it plain that such use as might be made by the Cricket Club of the Playing Fields
would be, absent any other agreement, as a licensee of the Urban District Council and not

otherwise.
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The Cricket Club have, in fact, consistently played at the Playing Fields and have a
distinguished place in cricket in Essex. The Cricket Club continues to play at Shenfield. It
is, as recorded in its club rules (9gth December 2013) a members’ club. Accordingly, it does
not appear to be a legal person but rather is an unincorporated association. This means that
any land, if any were held, would have to be held by (for example) members of the

committee.

However, the Playing Fields are owned by the Brentford Borough Council being the
successor to the Urban District Council. The Urban District Council were perfectly entitled
to own the land just as the Brentwood Borough Council are empowered, under the Local

Government Act 1972, to hold land.

A further deed of gift was made on 5 October 1951. The effect was to add to the land given

to the Urban District Council.

Any buildings on the land at the time of the deeds would have transferred with the land (as
part of it) to the Urban District Council. Similarly, any buildings constructed on the land
subsequent to the deeds of gift, assuming they are not chattels, would have become part of

the realty i.e. part of the land.

It should be noted that the 1950 deed refers to use of the cricket ground situated on the
property. It is plain that the property given to the Urban District Council was far more than
just the ground where cricket was played. There is no suggestion in the deed that the
Donors had anything else in mind than the ability to play cricket on that part where cricket

had been played.

It is worth having in mind the legal position that arose in 1950. The land was conveyed to
the Urban District Council. The land was (see clause 1) to be held by the Council in fee
simple free from any trust in favour of the Donors for the purpose (see recital C) that the
land could be held and administered by the Council for the purpose of a public open space,
recreation grounds and playing fields subject (amongst other things to) the covenant with

the Donors that has already been mentioned.

It is not known whether the Donors are still alive. If they are not the question of

enforceability of the covenant must arise. We do not propose to explore this matter at
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length as we do not understand the Brentwood Borough Council to have any present

intention of not permitting cricket.

However, the following can be observed. It is difficult to see how the covenantees, whatever
the Donors owned by way of surrounding land, had a legal estate in the land to be benefited
as there was no surrounding land to be benefited. It is also difficult to see how the covenant
protects other land. These considerations may pose obstacles in the way of enforcement of

the covenant but for the reasons given we express no concluded view.

We have seen a detailed history of matters touching upon activity on the land. It can here
be observed that the Cricket Club have, in seeking planning permission, asserted that a
tenancy existed. None the less there is nothing in any document we have seen suggestive of
a tenancy having been created between the Brentford Borough Council and the Cricket
Club, which appears to be an unincorporated association. A unilateral assertion of tenancy
does not create a tenancy. Further, a record ascribing a payment of £10 for a calendar year

cannot create, in the circumstances, a tenancy.

There is nothing to suggest there ever was a grant, which needs to be subject to a definite
temporal limit or a limit capable of being defined. Further, there is nothing to suggest
exclusive possession was ever granted of an identifiable parcel of land. Furthermore, no
formalities were ever fulfilled. In most cases a leasehold interest requires formalities see

chapter 17 of Megarry and Wade on Real Property.

It can also be observed that in 1996 the Brentwood Borough Council wrote to the Cricket
Club suggesting there should be a lease but the Club, apparently on advice, declined to
enter into a lease. It follows that such occupation as has taken place can only have been in
pursuance of a licence from the Council. It is clear that the Council have never given up

their rights and that no adverse rights have been acquired in respect of the land.

In those circumstances the general position can be stated in brief terms. First, the land in
question is owned by the Council. Second, the land is appropriated, in the sense that local
authorities appropriate their land to various uses, to recreation and open space. Third, the
Cricket Club has no particular rights over the land; their use of it depends on the agreement

of the Council.



18.

19.

20.

21.

22.

A proposal has been made that certain cricket nets be installed. This, as proposed, amounts
to development within the Town and Country Planning Act 1990. We presume this is, at
least partly, because an engineering operation is involved. In any event given that the land
belongs to the Brentwood Borough Council with the Club merely having permission to use
the part of it laid out for cricket, whether or not the land can be utilised in the way sort
depends on the consent of the Borough Council as owner. This is nothing to do with the
role of the Borough Council as local planning authority but simply a function of their rights

das owner.

The covenant made to the Donors cannot avail the Cricket Club. First, the Club is not the
covenantee. Second, the permission was merely use of the cricket ground; it was not a
permission to construct nets. Third, it is perfectly possible for cricket to be played without
there being nets. Indeed nets are used by a limited number of people to practise skills which

come to be used when playing cricket.

Car parking may next be mentioned. This, as a matter of day to day life, is far more
significant in 2015 than it was in 1950. The land, as we have seen, belongs to the Council.
The Club has been permitted to use some of it for the playing of cricket. There is nothing in
any document we have seen to warrant the Club securing a part of the land and using it as a
car park; still less is there any warrant for the Club to charge motorists for the parking of

cars on the land.

By section 4(z2) of the Essex Act 1987 in the interests of persons resorting to any park,
pleasure ground or open space under their management and control a local authority may
set apart an area of the park, pleasure ground or open space not exceeding the prescribed
area for the parking of vehicles. The prescribed area in this case would appear to be one half
of a hectare: see section 4(1)(b) of the 1987 Act. (This is on the basis the Courage Playing

Fields are 5.76 hectares).

It must be noted that the use of subsection (2) is based on the interests of persons resorting
to the park, pleasure ground or open space. In other words this provision does not enable
parking in the interests of the residents of the Borough at large. It would enable car parking
for those using the playing fields, including the cricketers. It should be noted that the
Brentwood Borough Council have power to make reasonable charges for the use of such

parking: section 4(4) of the 1987 Act.



23.

24.

25.

26.

27.

28.

A further provision of public general legislation should next be noticed. By section 33(2) of
the Road Traffic Regulation Act 1984 a local authority may adapt for use as a temporary off
street parking place any land owned by them or under their control not being land

appropriated by them for use as an off street parking place.

The land in question has not been appropriated for use as an off street parking place but is
owned and controlled by the Brentwood Borough Council. Accordingly, it appears that
section 33(2) of the 1984 Act enables the Borough Council to use land at the Courage
Playing Fields as a temporary parking place. We would not suggest use of more than the

prescribed area under the Essex Act 1987.

It is now sensible to revert to the report mentioned in the opening paragraph of this
opinion. This report had a number of recommendations. The first suggests that delegated
authority be granted to the Strategic Asset Manager to negotiate and enter into a

management agreement with the Cricket Club as summarised in the report.

We leave over for a moment the suggested ingredients of the management agreement to
note that it is plainly sensible and desirable for there to be such an agreement. Plainly, the
relevant officer can be given the delegated power under section 101 of the Local Government
Act 1972. An agreement is plainly envisaged under the Deed and is, in any event, a sensible
way to proceed. If no such agreement is made then the terms on which the Cricket Club
uses the ground will be simply as stated from time to time by the Borough Council or

arising from necessary implication.

An obligation to light the cricket ground might be thought unnecessary. Further, the
language of assignment, underletting or charging might not be apposite as no interest in
the land is to be given. Beyond those observations the other ingredients of the management

agreement appear prudent.

The second recommendation is that delegated authority be granted to the same officer to
negotiate and enter into a lease in respect of the pavilion, score box and practice nets as
approved under (planning permission) 14/00836. First, such delegation is plainly lawful.
Second, any lease would have to be with named individuals given the status of the Club, as
discussed above. Third, although it appears that the pavilion was adjacent to rather than on
the cricket ground that is a matter of indifference given that the pavilion is not a chattel

and is incorporated in the land. It follows that as the land is owned by the Borough Council
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the pavilion is the Council’s just as the land is the Council’s. Accordingly, a lease can be
granted of the pavilion, score box and practice nets. The terms contemplated appear
reasonable especially when it is remembered that the Borough Council have the power to
exclude the Club from those premises or decline permission as owner for erection of the

practice nets.

A point can here be noted about the use of the pavilion or any bar contained within it for
the sale of alcoholic refreshment. In the second deed of gift made on the sth October 1951
the Brentwood Urban District Council covenanted with the Donors that that they would
not permit any sale of alcoholic refreshment on the Courage Playing Fields. That expression
clearly embraces the pavilion. There is a suggestion that the Courage family may have
indicated to the Cricket Club that the Club could sell alcoholic refreshment. However, this
does not constitute a waiver of the covenant that the Council as covenantor gave to the

Donors as covenantee.

We are not able definitively to say whether the covenant can still be enforced. However, it is
clear that it is open to the Council to provide that any lease should reflect the covenant. In
any event the necessary licence would be required and the licensing committee would be

likely to want to know whether sale of alcoholic refreshment had the landlord’s consent.

The third recommendation was that the Business and Town Centres Committee be
recommended to add the Courage Playing Fields Car Park to the relevant off street parking
order. As stated the land on which the car park sits is the Council’s land. Further,

legislation, as stated, enables, following proper consultation, off street parking.

The fourth recommendation is that there be delegated authority to the same officer to
enable legal action to protect the Borough Council’s interests if the Club fail to agree. It is
apparent that the Local Government Act 1972 empowers the Council to take such action.
Further, should action would be soundly based. The Council have to bear in mind not
merely their property interests but also the rights of other members of the public. It is clear
that the Courage Playing Fields are a borough asset not a private preserve, however

important or significant cricket may be.

We should add that we have read through a large file of documents provided on behalf of
the Cricket Club. It is clear that from time to time somewhat differing arrangements have

been made. However, there is nothing that has undermined the legal position, which is
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absolutely clear. Further, the proposed new arrangements are being made following

extensive consideration and consultation with the Cricket Club.

CONCLUSION
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The rights of the Shenfield Cricket Club depend entirely on agreement with the Brentwood
Borough Council, who own and control the land. It is clearly appropriated, as a matter of
local authority law, to use for open space and the users of it are not restricted to the
members or visitors of the Shenfield Cricket Club. It is however perfectly lawful for the
Council to permit use of part of the land as a cricket ground. Whilst cricket is being played
on such a ground others can be excluded from the cricket ground, i.e. the area described by

the boundary.

It is plainly sensible for the arrangements signalled in the report for the meeting of 27th
March 2015 to be made. The Borough Council are in a position to vindicate their rights if

such or similar arrangements are not made.
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